onsdag 13. juni 2012

nattravn (caprimulgus europaeus) på Hvaler

Jeg er godt kjent med nattravnens biotoper både i Sørmarka og på Hvaler. På disse stedene er det en grei sak å finne nattravn en sommernatt. Jeg har også skremt opp nattravn flere ganger på dagtid på disse stedene. Man ser fort at nattravnen ikke er komfortabel med å være i flukt på dagtid.


Etter en kort, litt vinglete flukt setter nattravnen seg ned i litt vegetasjon i en bergsprekk. Øynene myser, for å kamuflere de store øynene. Nebbet er bitte lite, den trenger ikke nebb for å fange sitt bytte. Utenfor nebbet er en rad med store stive fjær. Fuglens gap går helt ut dit - lite nebb, men et kjempegap. Fuglen flyr med åpent gap i sommernatta og fanger store feite nattsvermere.


På nytt er nattravnen på vingene, den flyr raskt, følger topografien lavt og setter seg på nytt i skjul. På nytt i skjul med mysende øyne. Fjærdrakta virker glinsende, skjellaktig. Vingene i kryss over ryggen. Mellom hver flukt har ikke fuglen flydd mer enn omlag ti meter. Jeg vil ikke stresse den mer, lar den være i fred og tusler videre over svaberget her ute på Asmaløy på Hvaler. 

9 kommentarer:

Håvard Flaatten sa...

Wooooow. Denne fuglen har jeg bare vært så heldig å fotografere en gang tidligere. Du har topp og nære fotos. Likte spesielt fluktbildet. TOPP
mvh
Håvard

Espen Viker sa...

Fin serie, Stein! Har ikke sett så mange bilder av denne fuglen rundt om kring.

Stein Kristian Martinsen sa...

Takk for kommentarer Håvard og Espen.
Forøvrig ryktes det at Arne Nevra er på Hvaler for å filme nattravn.

Christer Hoel Olsen sa...

Flotte bilder av denne mystiske fuglen. Den beskrivende teksten er med på å gjøre innlegget enda mer interessant. Du får godt betalt for å kjenne artens bevegelsesmønster :-) Og gratulerer forresten med boklansering..

Stein Kristian Martinsen sa...

Takk for det, Christer!
Det kommer en presentasjon av boka i ØB til uka.

Bjørn-Egil Brekke sa...

Spennende bilder. Gelder meg til vi skal ut å knipse denne fuglen:-)

Stein Kristian Martinsen sa...

B-E, det frustrerer meg at jeg ikke har hatt tid til å invitere på tur. Nattravnen er fortsatt aktiv utover i juli, om du er hjemme første uka i juli kan vi prøve å få til en tur.

Stein

Magnus Reneflot sa...

Flotte bilder av Nattravn, Stein, må ha vært en fin opplevelse. Blir gjerne med en gang neste år om jeg får lov. Ønsker deg en fin sommer med mange blinkskudd og suksess med boka di.

Med vennlig hilsen

Magnus

Stein Kristian Martinsen sa...

Tusen takk for hilsen Magnus, en tur skal vi vel klare å få til.
Boka har fått god mottagelse, men den er fortsatt ikke utsolgt ;-)

Stein

Legg inn en kommentar