tirsdag 14. juni 2011

blomster og insekter

Darwin fortalte oss tidlig at enkelte blomster og insekter er så sterkt knyttet til hverandre at den ene arten ikke overlever om den andre forsvinner. I Norge er vi kjent med sjeldne arter av blomster og sopp som har knyttet enda sjeldnere insekter til seg. Insektene er svært sjeldne fordi plantene de er avhengige av er sjeldne. Plantene er sjeldne fordi deres leveområder er under press. Enten ved at vi beslaglegger areal til utbygging. Ved at skjøtselsbetingede biotoper ikke lengre underlegges skjøtsel, som f eks beite og slott. Eller ved at kontinuitetsbetingede biotoper blir hardt utnyttet, som f eks flatehogst i gammel naturskog.

Når man kryper rundt i vegetasjonen med påmontert macroobjektiv (på kameraet), dukker det tidvis opp insekter man aldri har sett før. Ikke sikkert disse er sjeldne, men det kan jo tenkes at flua på myrkongla nettopp foretrekker myrkongle. Og at den gjennom tusener av generasjoner har tilpasset en form for sameksistens som kanskje også er gjensidig. På en slik måte at om myra dreneres og myrkongla tørker ut, forsvinner også flua. Kanskje ikke så farlig, men ta det som et eksempel på at vår rovdrift på naturen ofte har større konsekvenser enn det vi klarer å utrede oss fram til på forhånd.

5 kommentarer:

Malgorzata Ingstad sa...

Ja, jeg tar det innover meg. Jeg har virkelig sårget i tankene etter at plassen på jobben min ble helasfaltert - skjønte ikke hva som manglet... Jo, det var den årlige maurinvasjonen. Det er helt utrolig - jeg savnet dem og skjønte de ble utryddet sammen med småfuglene og deres reder etter at tujaraden ble hogget ned. Men fint makrobilde og fin vekkehistorie.

Kai Edvard - naturligvis! sa...

Hei Stein
Imponerende tekst og bildeserie igjen!!!! Du er en naturens hjelper med slike flotte innlegg!!!!!
Mvh. Kai Edvard

Stein Kristian Martinsen sa...

Tusen takk til Maria og Kai Edvard.
Hyggelig at teksten blir lest og at den settes pris på. Som gammel naturverner prøver jeg å så viktige tanker der det er mulig.

Kathrine sa...

Veldig klokt skrevet! Leste nettopp om noen bier som vi er avhengig av også, for den årlige bestøvingen av plantene vi dyrker til matproduksjon. Alt henger jo sammen, alt det små vi tar for gitt, blir til den store sammenhengen tilslutt. Balansen er dumt å rote med.

Flotte bilder!

:)

Stein Kristian Martinsen sa...

Takk for positiv tilbakemelding, Kathrine.
Ønsker deg en fin sommer!

Stein

Legg inn en kommentar