tirsdag 20. desember 2011

Strevoppbråtan, Gaupesteinmarka

Naturen har en plan, den skal ta denne gamle rydningen tilbake. Da Gottfrid Eriksson flyttet herfra på slutten av 1970-tallet begynte ospa å ta over den lille åkerlappen her oppe på Strevoppbråtan.


Før det regjerte Gottfrid her, han var en allsidig håndtverker og tjente litt rundt om på gårdene. Ellers jakta han litt inne på skauen. Det var bare til eget hushold, så det var vel ingen som brydde seg så mye med det. Folket nede på Strevopp, i skaukanten ved et av landets beste landbruksområder, leide bort plassen her oppe i skauen for 12 kroner måneden. Det ble lagt inn telefon for at eneboeren skulle ha en viss kontakt med omverdenen. Televerket prøveringte nede fra Strevopp, men ingen svarte. Montøren lurte på om ikke Gottfrid hadde hørt telefonen ringe. "Jag befatter mig inte med den der aparaten" - svarte Gottfrid.


Ospa vokste høyt og etterhvert fulgte grana og bjørka etter. Idag er ospa felt, beverfamilien nede i Asgjerudtjern trenger materialer til dammen og mat for vinteren. Låvebygningen er for lengst rast ned, bare en murvegg står fortsatt igjen. Skorsteinen på stua har rast og lagd en stor åpning i taket. Naturens neste trekk er å tvinge stua ned i plan med bakken og la grana ta over åkerlappen. Etter at beveren har felt ospa ligger alt til rette for det.
Dette var en kort beretning om naturens dynamikk, hvor mennesket blandet seg inn i en kort periode på ett par hundre år. Når området litt lengre inn i Gaupesteinmarka nå blir naturreservat vil naturens dynamikk regjere helt på egenhånd. Med de hogstmetodene som er benyttet de siste 70 år er det helt avgjørende for naturmangfoldet at menneskelig aktivitet blir stengt ute fra større områder. Om ikke de nordlige barskogene overgår de tropiske regnskoger når det gjelder biologisk mangfold, gjør de faktisk det når det gjelder å holde på klimagasser. Litt av de milliardene som benyttes på usikre frikjøpprosjekter av tropisk regnskog, burde benyttes for å kjøpe fri og verne barskog som faktisk har en betydelig klimagevinst.

6 kommentarer:

Espen Viker sa...

Artig historie du forteller her! Mye historie rundt om i skauene. Liker godt det øverste bildet ditt. Tror nok ikke at de bjørkene stod der når det bodde folk i huset... Har faktisk et nesten identisk bilde fra Hardangervidda. En gammel hogsthytte.

Stein Kristian Martinsen sa...

Hyggelig at du tar deg tid til å lese teksten, Espen. Noen bilder forteller mer enn tusen ord, andre har godt av litt tekstlig hjelp for at historien skal bli fortalt.

Stein

ketil olsen sa...

Fine Bilder med ditto tekst.

God Jul.

ketil

Stein Kristian Martinsen sa...

Takk for det Ketil.
God jul til deg, og.

Kathrine sa...

Naturen tar over, til slutt... Flotte bilder!
Riktig god jul:)

Christer Hoel Olsen sa...

Fasinerende historie og bilder. Flott fargegjengivelse i begge bildene og særlig den grønne panelen. Absolutt severdig!

Legg inn en kommentar