mandag 24. september 2012

Runer, helleristninger på Skjærhalden, Hvaler


Nrk Østfold kunne den 19. september melde om tre unge gutter som hadde funnet noen merkelige runelignende inskripsjoner på Kollen midt i Skjærhalden. De hadde gjort funnet etter å ha fjernet noen mosedekte røtter.


Sist lørdag tok jeg en tur til Skjærhalden for å se på disse inskripsjonene. Etter litt leitng fant jeg stedet, og det var mer omfattende enn jeg hadde trodd. Det ser også ut til at det meste av feltet ikke har vært dekket av mose. Det virker merkelig om ingen har sett dette tidligere, og at ingen har forsøkt å finne ut av hva dette kan være. Feltet består av ganske store tegn som er meislet godt synlig inn i fjellet. Jeg ser ikke bort fra at det kan være mer av disse innhogde tegnene på Kollen vendt mot Kornmagasinet.

Hva er så dette?
Om noen kan kaste lys over mysteriet vil jeg sette pris på tilbakemeldinger.

Skjærhalden har i århundrer vært en viktig havn, Den gang havet sto høyere, lå kanskje havna beskyttet bak Kollen. Det kan være nærliggende å tro at inskripsjonene kan ha noe med havna å gjøre. En beskjed til de seilende om hvordan de skal forholde seg i havna, reklame for en oppkjøper av varer, eller en annen form for tagging.

3 kommentarer:

Jostein Martinsen sa...

Kult det der. Bra blogg:)

Stein Kristian Martinsen sa...

Takk for det, Jostein!
Men, du har ingen teori på hva dette kan være?

Bente Klevenberg sa...

Jeg så også innslaget på TV. Så bra at du dro ned og tok bilder av de gåtefulle tegnene. Noen finner sikkert et mulig svar på mysteriet i og med at funnet ble vist på TV. Dine teorier er en start kanskje?

Legg inn en kommentar