søndag 13. mars 2011

Hvaler, status etter Godafoss

Tre uker etter grunnstøtingen tok jeg en tur til Hvaler for å sjekke status etter oljeutslippet. Tilsynelatende har vi vært veldig heldige på Hvaler. Jeg så ikke tegn til olje, verken i strandkanten, i sjøen eller i isflak. Det var en del fugl å se, mye ærfugl men veldig få knoppsvaner. Fuglene så friske og i hovedsak reine ut. Men, vel hjemme bak skjermen så jeg at veldig mange fugl hadde oljeflekker i fjærdrakta. Ingen av de fuglene jeg observerte var så tilgriset at jeg vil vurdere det som kritisk.
Jeg var på følgende steder: Skjærhalden, Storesand, Vikerhavn, Huserstøet og Spjærodden.


Denne ærfuglen ser ut til å ha unngått oljesøl i fjærdrakta.Gråmåke ved Storesand med oljsøl i fjærdrakta.Disse knoppsvanene i Vikerhavn så nærmest litt brydde ut. Ikke helt fine i fjærdrakta.Denne ærfuglen poserer nærmest for å vise fram det tilsølte brystet. Det lå en god del ærfugl i Vikerhavn, en del av dem var en god del mer tilsølte enn denne.

5 kommentarer:

Lasse sa...

Tack för rapporten, fina bilder du tagit. En del skador då men det kunde varit värre om jag förstår dig rätt.

Stein Kristian Martinsen sa...

Hei Lasse, takk for interessen!
Det kunne nok vært langt værre. Havstrømmene førte olja over fjorden og nedover mot Sørlandskysten. Det er nok mer oljesøl der. Men, idag hørte jeg at det dukker opp en del oljesøl på land der hvor is og snø smelter bort. Så hele omfanget må vi nok vente noen uker før vi kjenner.

Kai Edvard - naturligvis! sa...

Hei Stein
Flott repotasje!!!!Var selv ute på Hvaler og fotograferte oljeskadet sjøfugl , og det er et trist syn å se hvor mange som har oljeskader i mer eller av mindre art.Hadde selv tenkt å lage et blogg innlegg på problemet ,men du var først ute med dette flotte innlegget,så da behøver ikke jeg komme med mitt.
Mvh Kai Edvard

Stein Kristian Martinsen sa...

Takk for kommentar, Kai Edvard!
Da observerte du omtrent det samme som meg, kanskje? Tror jeg må utover om ett par uker igjen. Er redd det kan ligge en del olje under snø og is som fortsatt ligger langs stranda. Forhåpentlig er ikke dette tilfellet andre steder enn lokalt ytterst i Løperen.

Hilda R.B sa...

Fin repotasjen. Det er slik når vi mennesker ikke ser sammenhengen i naturen. Fine bilder som fulgte med også.

Legg inn en kommentar